Hvor meget øl må man lave ved ølbrygning?

27 June 2019 Anders Lundtang Hansen

editorial

Det lette svar at komme med her er faktisk at sige, at så længe du bare er en privat ølbrygger, som ikke sælger ud af egen øl på hverken tilfældig eller organiseret form, så må du brygge lige så meget øl til eget forbrug, som du har lyst til – og plads til.

For det handler sådan set i sidste ende kun om, hvad du kan have plads til derhjemme af øl, når det er nået de forskellige stadier i processen, fra de første ingredienser blev lagt sammen, til man står med det færdige resultat i hånden, der kommer på køl.

Det vigtigste er sådan set, at du selv kan holde styr på, hvor meget øl du har brygget, og hvor det forskellige skal stilles hen, så du ikke forveksler dem med hinanden.

Desuden duer det jo heller ikke, hvis du ender med at skulle stable flaskerne ovenpå hinanden, så du totalt mister overblikket.

Gæringsprocessen kan tiltrække dyr, hvis den står uopmærksom åben, og mus og rotter kan blive tiltrukket af øllugten, hvis der er gået hul på en flaske, kapslen er sprunget af, eller der er kommet en lille lækage på en flaske, så den siver ud med øl.

Og sådan noget sivende øl, der får lov at ligge hengemt, hvor man ikke kan nå det, begynder virkelig at lugte.

Angående gammelt øl, så ville det da også bare være skam, synd og spild af øl, penge og ingredienser at ende med noget øl, som bliver gammelt, og hvor det mister smagen.

Vores forslag er da helt klart, at du kun laver nok under din ølbrygning hver gang, som du selv kan overskue og eventuelt dele med andre, uden der går salg i det, så du kan være nidkær omkring et bestemt sortiment af øl, der får den kærlighed tildelt, som det har behov for for at kunne udfolde sig korrekt i ganen.

More articles