Hvordan redder vi regnskoven?

25 January 2022 Agner Clausen

editorial

Hvordan redder vi regnskoven? Det er et relevant spørgsmål. For trods den indsats der gøres globalt for at redde regnskoven, bliver verdens regnskove til stadighed mindre. Jordens befolkning vokser. Bønder har brug for mere landbrugsjord og eksploitering af regnskovens ressourcer gør, at mere og mere regnskov forsvinder. Ja, faktisk bliver Amazonregnskoven ryddet i en sådan fart, at den før første gang i millioner af år afgiver mere CO2, end den binder. Det er alarmerende.

Desuden er Amazonskoven så stor, at den skaber sit eget klima med meget fugt og regn. Bliver skoven mindre, bliver det sværere og sværere at opretholde det fugtige klima, og der er en risiko for at regnskoven kan blive ørken, som det er sket med Sahara. Amazonas er en del af det globale vejrsystem, og afskovningen af regnskoven vil få global betydning. Så det berører alle mennesker på kloden.

Hvordan redder vi regnskoven?

Men hvad kan lille jeg gøre, spørger du måske. Der er stærke økonomiske incitamenter til at udnytte regnskoven. Hvad kan jeg gøre ved det? Det er ingen tvivl om, at det er op ad bakke at redde regnskoven. Det er ikke noget der sker af sig selv. Men faktisk er der mange organisationer, som arbejder med at frede regnskovene. Havde de ikke gjort en indsats, havde det set endnu værre ud. Jo flere som giver en hånd med, jo større forskel kan disse organisationer gøre.

image

Støt Verdens Skove

En dansk organisation som blandt andet arbejder med bevarelsen af Amazonregnskoven, er Verdens Skove. Verdens Skove har i mere end 30 år arbejdet med at bevare skove, både nationalt men i høj grad også internationalt. De har bland andet mange aktiviteter i Latinamerika.

Hvad kan du gøre. Jo, der er mange måder man kan støtte organisationer. Man kan fx blive medlem, og støtte organistionen økonomisk. En anden mulighed er at blive frivillig og eventuelt rejse ud i verden og hjælpe Verdens Skove med deres aktiviter. Og så er der også muligheden at købe deres spændende produkter i deres webshop (https://shop.verdensskove.org).

More articles