Kvindelig impressionist imponerer stadig

18 March 2020 Søren Black
Kvindelig impressionist imponerer stadig

Skagensmaleren Anna Ancher hyldes i dag for at være en farvestærk og kompromisløs kunstner, der blandt andet lykkedes med at forevige lyset fra strandene ved Skagen. Da hun har stået lidt i skyggen af sine mandlige kollegaer fra slutningen af 1800-tallet, har Statens Museum for Kunst i foråret 2020 åbnet en udstilling, der skal kaste nyt lys over hende, og de mesterværker hun leverede.

Selvom Danmark ikke fylder det store på verdenskortet, så kan vi stadigvæk markere os ude i verden med kunstnere, der kan sætte en dagsorden. I Skagen dukkede der i slutningen af 1800-tallet et kunstnerkollektiv frem, der i den grad lykkedes med at male de naturomgivelser, Skagen er så kendt for. Inspirationen hentede malerne i Frankrig, der var inde i den epoke, der mellem slutningen af 1800-tallet og indtil første verdenskrig blev kaldt Belle Époque, den skønne tid. En af de malere der stadig huskes er Anna Ancher, der som den eneste af de store Skagensmalere faktisk var født og opvokset i Skagen. På den tid var kvindelige malere et sjældent syn. Men efter at Anna Ancher blev gift som 21-årig med bornholmeren Michael Ancher lykkedes det hende at få lov at udfolde sig kunstnerisk.

Betydningsfuld menneskeskildrer og kolorist

Anna Ancher levede i et harmonisk ægteskab, hvor ægtefællen Michal Ancher gav hende plads til at levere de store værker, som hun siden er blevet kendt for. Det betød, at hun fik muligheden for at udvikle sig til en af de mest betydningsfulde impressionistiske malere herhjemme. Hendes evner som menneskeskildrer og kolorist, har medført at hun ofte har repræsenteret dansk kunst i udlandet. Anna Ancher hyldes i dag for sin brug af farver og lys, der er inspireret fra det særlige miljø, der findes i Skagen. Men hun var også en moderne kunstner, der leverede værker, som helt berettiget kan sættes ind i en større international sammenhæng, hvilket Statens Museum for Kunst har forsøgt at vise publikum med deres nye udstilling. Anna Anchers billeder kommer sjældent til salg, men ønsker du gode kunstværker til hjemmet, så start med at besøge et af landets mange flotte gallerier.

Tjek også disse sider:

https://vielskerkunst.dk/
https://KunstForLivet.dk/
https://AltOmKunst.dk/
https://HvadKunst.dk/
https://ErDetKunst.dk/
https://BedsteKunst.dk/
https://NyesteKunst.dk/
https://GammeltKunst.dk/
https://kunst-kultur.dk/
https://Fresko.dk/
https://kunzt.dk/
https://kunstinspiration.dk/

More articles