Skøde – hvad er dét?

28 July 2019 Astrid Pedersen

editorial

Et skøde er et særdeles centralt dokument, som relaterer sig til ejerboliger. Skødet er nemlig – i modsætning til din købsaftale – din eneste officielle (og offentligt tilgængelige) dokumentation for, at du rent faktisk ejer den bolig, du lige har købt. Du kan læse mere om skødet – og hvorfor det er så vigtigt et dokument – i det følgende.

Hvornår skal jeg opdatere mit skøde?

Når du skiver under på en købsaftale i forbindelse med køb af nyt hus eller ny lejlighed, er handelen for så vidt afsluttet. Men dette betyder ikke at der ikke er mere papir arbejde, som skal ordnes. Du skal for eksempel sørge for at opdatere skødet. Som før nævnt, er et skøde nemlig offentligt tilgængeligt – som det eneste af de dokumenter, som hidrører fra dit boligkøb.

Skødet skal til hver en tid indeholde opdateret information om boligens ejerforhold. Det vil sige, at du skal stå som nuværende ejer med fulde navn og kontakt oplysninger. Samtidig skal der stå anført, hvornår overdragelse af boligen har fundet sted, hvad salgsprisen var, og hvordan købet blev finansieret. Du skal faktisk sørge for at få skødet opdateret så hurtigt som muligt efter handelens afslutning.

Ved overdragelse af bolig – for eksempel internt i familien efter et dødsfald, eller i forbindelse med ophørt samliv eller skilsmisse, skal skødet også opdateres med den nye ejers oplysninger. Indeholder skødet fejlagtig information – hvis sælger for eksempel stadig står opført som ejer – kan det have uheldige konsekvenser. For eksempel kan forrige ejer optage lån i en bolig, som reelt ikke tilhører ham eller hende.

Kan en boligadvokat hjælpe mig med mit skøde?

Du kan få hjælp til såvel udfærdigelse og opdatering af dit skøde såvel som til selve tinglysnings processen hos en dygtig og erfaren boligadvokat. Læs mere her: eboligadvokat skøde

More articles