Få en grundig og effektiv røntgenundersøgelse
Røntgenstråler er en form for elektromagnetisk stråling, som har mange praktiske anvendelser, f.eks. medicinsk billeddannelse og ikke-destruktiv prøvning. Røntgenstråler blev opdaget af Wilhelm Röntgen i 1895, og kort tid efter begyndte man at anvende dem til medicinsk billeddannelse.
I dag anvendes røntgenstråler i vid udstrækning i medicinske sammenhænge til at diagnosticere forskellige tilstande og sygdomme, såsom knoglebrud og tumorer.
Hvad er ultralyd?
Ultralyd er derimod en form for lydbølger, der sendes og modtages af en transducersonde, som holdes mod patientens krop for at skabe billeder. Ultralyd bruges primært til at afbilde blødt væv som muskler, sener, ledbånd og organer.
Teknikken har også mange anvendelsesmuligheder inden for obstetrik, hvor den bruges til at overvåge fosterets udvikling under graviditeten.
Skal jeg have en ultralyds- eller røntgenundersøgelse?
Både røntgenstråler og ultralyd er sikre diagnostiske værktøjer, men der er nogle forskelle mellem de to teknologier. Røntgenstråler giver billeder med større kontrast end ultralydsbilleder, hvilket gør dem ideelle til at afbilde knoglestrukturer og påvise tumorer.
Men da røntgenstråler kan trænge igennem faste genstande som f.eks. knogler, kan de ikke bruges til at afbilde blødt væv som muskler eller organer. Ultralydsbilleder har lavere kontrast end røntgenbilleder, men de kan bruges til at afbilde blødt væv mere præcist og til at måle afstanden mellem vævsstrukturer nøjagtigt.
Røntgenstråler anbefales typisk til medicinsk billeddannelse i situationer, hvor der er behov for billeder med høj kontrast. Det kan f.eks. dreje sig om at diagnosticere knoglebrud, opdage tumorer eller vurdere omfanget af en sygdom. Røntgenstråler kan også bruges til at påvise fremmedlegemer i kroppen, f.eks. metalsplinter eller mønter, der er blevet indtaget.
Røntgenstråler kan også være nyttige til at overvåge ændringer over tid, så lægerne bedre kan følge udviklingen af en tilstand eller behandling. Da røntgenstråling desuden har lav energi og ikke er ioniserende, anses den generelt for sikker til brug for gravide kvinder og børn.
Du kan læse mere og bestille tid til billeddiagnostik på www.noerrevold.dk.