Hvilke forskellige afhængigheder findes der?

08 September 2020 Cecilie Mortensen

editorial

Når det kommer til afhængighed, så findes der utrolig mange forskellige typer. Afhængighed kan dække over alt fra afhængighed af alkohol, narkotika, medicin, sex, overspisning, træning, ludomani, medieafhængighed, shopping m.m. Og fælles for alle afhængigheder er, at man udvikler en stærk trang til at “pleje” sin afhængighed, så det bliver styrende for den hverdag, man har. Med andre ord kan afhængigheden bliver omdrejningspunktet for alt, hvad man laver. 

Hvilke to dimensioner er der ved en afhængighed? 

Når man taler om afhængighed, kan man sige, at der er to dimensioner ved den, På den ene side er der en fysisk del, hvor kroppen reagerer fysisk, når den ikke bliver stimuleret med det, man er afhængig af. Man kan f.eks. helt konkret udvikle abstinenser eller en stærk trang, hvis ikke man får sit “kick”. 

På den anden side er det en psykisk del ved at være afhængig. Der føles ofte en form for glæde, rus eller lignende ved afhængigheden. 

Kombinationen af den fysiske del og den psykiske del kan komme til at virke som et jerngreb, der holder en fast i afhængigheden. Derfor kan det også kræve et godt behandlingscenter, når der skal brydes med afhængigheden. 

Der er hjælp at hente på et behandlingscenter

Det gode ved et behandlingscenter er, at man kan komme i individuelle forløb, hvor professionelle tager hånd om en. Personale som arbejder med afvænning til daglig har stor erfaring med, hvordan et forløb skal strikkes sammen, så den enkelte får mest muligt ud af det. Det gælder alt fra læger, sygeplejerske, psykologer med mere. For det kan nemlig kræve forskellige fagfolk på opgaven, når man skal ud af en afhængighed. F.eks. vil der være mange kropslige reaktioner den første stykke tid, når man f.eks. stopper med at drikke eller indtage stoffer – og det kræver selvfølgelig at man er i gode hænder. 

Du kan også blive endnu klogere her: https://behandlingscenter-stien.dk

More articles