Lider du af angst?

01 September 2019 Astrid Pedersen

editorial

Lever du med evig bekymring om potentielt forestående katastrofer eller sygdom i familien? Er du tynget af tvangslignende tanker og tankemylder – især inden sengetid – og føler du, at disse tankemønstre har overtaget dit sind? Har du let til depression eller tårer og frygt for, hvad fremtiden mon byder på, såvel økonomisk som helbredsmæssigt? Så er du ikke alene. I Danmark går tusindvis af mennesker rundt med det, der kaldes for generaliseret angst, i mere eller mindre svær grad.

Hvad er generaliseret angst – og hvad kan jeg gøre ved det?

Generaliseret angst er kendetegnet ved sit allesteders nærvær på alle tidspunkter. Som ramt af generaliseret angst bliver du aldrig rigtig fri for angsten og bekymringerne – de vil altid ligge og nage, uanset hvor du end befinder dig. Dette kan virke utroligt hæmmende, især fordi det er vanskeligt at fokusere på noget som helst, når man hele tiden skal igennem samtlige worst case scenarios i tankerne.

I de værste tilfælde kan generaliseret angst udvikle sig til OCD – Obsessive Compulsive Disorder. OCD er en lidelse, som er karakteriseret derved, at personer, som er ramt af OCD er styret af deres tvangstanker og ditto handlinger. Det kan være ganske invaliderende at være i kløerne på OCD, idet det vil være vanskeligt at komme igenne hverdagens gøremål, når alle de tvangsprægede krav skal være opfyldt.

Hvis din OCD dikterer, at du skal tage fyrre gange i dørhåndtaget, hver gang du går ud af døren, og i øvrigt skal tilbage og tjekke, at komfuret er slukket lige så mange gange, er det ikke så underligt, hvis du ikke tør gå uden for en dør. For det første er det slet ikke sikkert, at du kommer nogen steder, og for det andet er det ikke til at sige, hvilke farer der lurer derude. Det er derfor vigtigt, at du får behandling for din generaliserede angst inden den udvikler sig.

Læs mere på angstekspert.dk

More articles