Hvornår får man brug for behandling på et misbrugscenter?

03 October 2020 Astrid Pedersen

editorial

Man behøver ikke at være stik narkoman for at falde ind under kategorien stof misbruger. Det er nemlig en betegnelse der dækker bredt, og således også indbefatter mennesker som har udviklet en afhængighed af receptpligtig medicin.

Det kan for eksempel dreje sig om de såkaldte opioider, som er stærke smertestillende midler og som kendes under navne så som Tramadol, Oxycontin og Fentanyl. Men det kan også være de angst dæmpende og beroligende Benzodiazepiner som giver anledning til den stærke afhængighed. Og har du først udviklet et afhængigheds betinget misbrug af læge ordineret medicin kan det være mindst lige så svært at vænne dig af med dette igen som hvis det havde drejet sig om eksempelvis heroin.

Hvorfor bliver man afhængig af receptpligtig medicin?

Det er selvfølgelig ikke alle som udvikler en afhængighed af receptpligtig medicin. Men antallet af patienter, som bliver misbrugere, er efterhånden så højt så det er begyndt at udgøre et reelt problem for den danske folkesundhed. Problemet opstår når man igennem længere tid har indtaget eksempelvis smertestillende medicin af de oven for nævnte typer. Her kan man være i risiko zonen for at udvikle afhængighed af de sekundære virkninger ved disse typer medicin.

For opioidernes vedkommende er der tale om en let euforiserende og særdeles afslappende effekt, ikke ulig den som man får ved indtagelse af rene opiater som for eksempel heroin. Er man først hooked på denne type medicin kan afvænning være en risikabel affære – især hvis man forsøger sig på egen hånd. Man kan faktisk opleve abstinenser som svarer til dem en narkoman gennemgår når vedkommende kvitter heroinen ”cold turkey”.

Derfor er det vigtigt at du som misbruger af opioider eller benzodiazepiner kommer i professionel behandling hvor du kan gennemføre en afgiftning under overvågede forhold. Hvis du ønsker mere information om misbrugsbehandling kan du blive klogere på behandlingscenter-stien.dk

More articles