Skal huset sættes i stand, og leder du efter det rette lån?

12 April 2021 Camilla Skøtt

editorial

En istandsættelse kan både være en større og mindre proces, men uanset hvordan du griber den an, koster den penge. Har du ikke penge på kontoen, må du låne – men hvordan finder du det bedste lån?

Der er mange steder, du kan låne penge. For eksempel kan du optage et lån fra Ikano Bank til istandsættelse, men det er ikke sikkert, at det er den rigtige løsning for dig. Det kommer helt an på, hvad du går efter – hvad der definerer et godt lån for dig?

Mange vil sige, at det er en lav rente, der udgør et godt lån, men så enkelt er det ikke. En lav rente er bestemt at foretrække, ja – men du er også nødt til at kigge på den månedlige ydelse og løbetiden, hvis du skal have et lån, der passer til din økonomi.

Få styr på begreberne

Når du skal gennemskue, om et lån er godt, skal du som udgangspunkt kigge på tre forskellige ting: ÅOP, månedlig ydelse og løbetid.

ÅOP er en betegnelse for de samlede udgifter, der er ved et lån. Herunder også oprettelsesgebyrer, betalingsgebyrer, bidragssatser etc., og det er en glimrende måde at få overblik over, hvad det egentlig koster at optage et lån.

Månedlig ydelse definerer, hvor mange penge du hver måned skal bruge på lånet. Beløbet dækker både renter og afdrag, og det er naturligvis essentielt, at du ikke vælger så høj en månedlig ydelse, at dit budget bliver for stramt.

Løbetiden fortæller, hvor lang tid det tager at betale lånet tilbage. Er det en omfattende istandsættelse, du skal i gang med, kan du godt bruge nogle år på tilbagebetalingen – er det en mindre istandsættelse, og skal boligen snart sælges, er det vigtigt, at du hurtigst muligt kommer af med din gæld, så du ikke kommer til at skylde penge for noget, der ikke længere er dit.

More articles